Хмельничанин Владислав Бігун окрім груш, яблук та до десятка ягід займається вирощуванням 20 сортів винограду. Частина врожаю йде на приготування домашнього вина. Пізньої осені у саду залишаються лише яблука та сорт винограду, які мають багато цукру і дуже добре підходять для виробництва сидру та вина, розповідає “Суспільне Поділля” .
Улюблений сорт та пошук ідеалу
Пізній виноград французьких селекціонерів "Леон Мійо” запашний, але мілкий. Його грона садівник збирає о цій порі, коли у садку вже зібраний врожай. За словами Владислава Бігуна, саме з цього винограду виходить найсмачніше домашнє вино: ароматне та рубінове.
Маючи значний практичний досвід та велику колекцію сортів винограду, садівник не зупиняється і продовжує пошуки ідеального сорту. Потрібно, щоб він не боявся нашого клімату, був ароматним та солодким. Крім того, сорт не повинен вимерзати і йому має вистачати літа, щоб достигнути. З темних сортів Владислав Бігун вирізняє “Розіну”, яка рано достигає і має мускатний аромат.
Технологія виробництва вина
Виноградна лоза потребує постійного догляду, без якого годі чекати гарного врожаю. Що ж до вина, то тут треба чітко слідкувати за технологією виробництва. У родині садівника ніколи не купують вино в магазині, тому що господар дому виробляє його у достатній кількості. Вино тут роблять із ягід, груш, слив, винограду. З яблук готують сидр, який, як каже Владислав Бігун, в Україні недооцінюють. Найкращий сидр виходить з яблук сорту “Сніжний кальвіль".
Домашніми п’янкими напоями не слід зловживати, щоб вони не зашкодили, наголошує садівник. Він розповів, як готує вино. Спочатку перебирає і подрібнює ягоди, а потім залишає їх бродити у теплому місці на 2 місяці. Згодом рідину переливає, знімає з осаду. За зиму цю процедуру робить тричі. Тоді вино стає гарним та прозорим.
Вирощування спаржі в якості харчової рослини
З 2020 року родина Бігунів займається вирощуванням спаржі. Цю рослину ще називають аспарагусом, а в народі за неї закріпилась назва “холодок”. Як розповідає Владислав, разом із дружиною Лідією дізналися про їстівні властивості спаржі з підручника по садівництву 1901 року.
В селі у батьків завжди був кущик “холодку”, пагони якого додавали до букетів на свята. Та про те, що його можна їсти, не знали. Нині подружжя вирощує 50 кущів аспарагусу, щоб вживати його в їжу.
Спочатку Владислав Бігун дуже обережно почав його готувати та їсти. Виявилося, що на смак спаржа схожа на шампіньйони. Тепер у родині часто додають цю рослину до їжі: смажать, тушкують, варять. Ласувати спаржею починають на початку травня, коли організм надзвичайно потребує вітамінів. Це перший весняний овоч, який обганяє редиску, каже господар.
Спаржа їстівна вся, споживати її можна у будь-якому вигляді. Як каже Владислав Бігун, після вареної, смаженої чи тушкованої спаржі почувається добре.
Спаржа - невибаглива рослина, сама росте на одному місці 10 та більше років. Вирощувати її дешево та просто, сказав садівник.
- 185 переглядів