Страви з капусти є дуже корисними, оскільки цей овоч містить велику кількість поживних речовин. А в холодну пору року наш організм особливо потребує багато вітамінів та мікроелементів. Капуста нормалізує травлення та підходить для дієтичного харчування. Саме тому, сьогодні ми пропонуємо Вашій увазі ТОП-3 рецепти смачних страв з кількох видів капусти як для щоденного раціону, так і для свят.
1. Тушкована капуста з мисливськими ковбасками
Білоголова капуста є джерелом вітамінів групи А, С, В1, В2, В3, В6, К і корисних мікроелементів: кальцію, фосфору, калію, сірки і заліза. Вона не зашкодить тим, хто прагне схуднути, оскільки в 100 г капусти міститься лише 24 ккал.
Для її приготування знадобиться:
- одна невелика капуста
- дві моркви
- дві мисливські ковбаски
- 70 г томатної пасти
- зелень – за смаком
- спеції – за смаком
Спосіб приготування: спочатку слід дрібненько порізати капусту і натерти моркву. Далі на розігріту сковорідку з олією покласти моркву і помішувати приблизно 5 хвилин. Потім треба додати капусту, все ретельно перемішати і додати води. Накрити кришкою і тушкувати близько 15 хвилин, періодично помішуючи. Після цього додати томатну пасту, ще раз перемішати. За 10 хвилин до готовності додати порізані на кружечки мисливські ковбаски. Коли вода повністю випарується, посипати приправами та зеленню.
2. Салат з пекінської капусти та курячого філе
Основним інгредієнтом цієї страви є пекінська капуста. Вона містить багато вітамінів, а саме: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, РР, К, а також мікро- та мікроелементів: калій, кальцій, фосфор, натрі, хлор, залізо, марганець, фтор, цинк, йод, сірка, мідь і селен. Слід зазначити, що це низькокалорійний продукт, оскільки в 100 грамах капусти присутні лише 12 ккал. Тому вона не зашкодить тим, хто дбає про свою фігуру.
Для його приготування знадобиться:
- одна невелика пекінська капуста
- 2 варені яйця
- шматочок відвареного курячого філе
- 2 помідори
- шматочок цільнозернового хлібу для сухариків
- одна синя цибуля
- 30 г твердого сиру
- олія – за смаком
- спеції – за смаком
Спосіб приготування: варене м’ясо слід порізати на невеликі шматочки. Дрібно порізати капусту. Шматочки цільнозернового хлібу слід нарізати кубиками та обсмажити на сухій сковорідці або з додаванням вершкового масла. Такий хліб не тільки не завдасть шкоди фігурі, а й наповнить організм вітамінами та мікроелементами. Потім помідори порізати на невеликі шматочки. Варені яйця порізати на шматочки. Цибулю порізати кружечками. Всі інгредієнти змішати, додати трохи олії, спеції, посипати тертим сиром і ще раз ретельно розмішати.
3. Запечена броколі з часником
Броколі є дуже поживною та смачною. В ній містяться такі вітаміни: А, С, групи В і РР, а також мікро- та мікроелементи: калій, кальцій, залізо, натрій, фосфор, магній, мідь, йод, хром і бор. Таким чином, цю капусту слід регулярно включати до раціону харчування.
Для її приготування потрібно:
- 500 г броколі
- 3-4 зубчики часнику
- 20 г вершкового масла
- італійські трави – за смаком
- 50 г твердого сиру
Спосіб приготування: броколі ретельно промити, розділити на суцвіття. В каструлі довести воду до кипіння, посолити і додати капусту. Варити 5-7 хвилин. Вершкове масло розтопити, додати часник та італійські трави. Все ретельно перемішати. Цією сумішшю помастити броколі і викласти у форму для запікання, поставити у попередньо розігріту духовку. Готувати приблизно 20-25 хвилин, до м’якості капусти. За 5 хвилин до готовності страву посипати тертим сиром. Подавати можна з відвареним курячим філе та картопляним пюре.
Сподіваємося, що наші поради стануть Вам у нагоді і Ви додасте різноманітності у щоденне меню, приготувавши смачні страви з капусти для близьких. Будьте здоровими!
- 65 переглядів