В холодну погоду наш організм потребує великої кількості вітамінів та поживних речовин. Оскільки осінь – це сезон яблук, то зараз саме час готувати з них корисні страви для своїх близьких. Саме тому, сьогодні ми пропонуємо Вашій увазі ТОП-3 рецепти смачних страв з яблук, як для щоденного раціону, так і для свят.
Яблука є хорошим засобом для зміцнення імунітету, оскільки містять велику кількість вітамінів та мінералів. Зокрема, вони є джерелом вітамінів: С, В1, В2, З, Е, РР, а також таких мінеральних речовин, як: залізо, натрій, магній. Яблука сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, чинять протизапальну та протинабрякову дію, а також знижують рівень холестерину в крові. Яблука містять пектин, який покращує колір обличчя. Фахівці рекомендують вживати 2-4 яблука в день. Кислі сорти яблук корисні для профілактики недокрів’я. Яблука досить широко використовують у кулінарії: додають у салати, запікають, готують випічку тощо.
1. Яблучна шарлотка
Цей смачний десерт сподобається і дорослим, і дітям.
Для його приготування потрібно:
- 1 склянка борошна
- 1 склянка цукру
- 4 яйця
- 2-3 яблука
- сода – на кінчику ножа
- кориця – за смаком
- ванілін – за смаком
- какао-порошок – за смаком
Спосіб приготування: спочатку слід збити міксером яйця, додати цукор і продовжувати збивати. Потім поступово додати борошно. Збивати слід до утворення однорідної маси. Далі додати ванілін та соду. Яблука слід порізати на скибочки. Форму для випічки змастити вершковим маслом або олією. Викласти половину суміші, на неї – яблука, посипати корицею, а потім додати другу половину суміші. Зверху помастити шарлотку жовтком. Потім поставити у попередньо розігріту духовку. Готувати слід приблизно 30-40 хвилин. Готову страву посипати какао-порошком.
2. Вівсянка з яблуками
Це досить проста та корисна страва. На полицях магазинів часто можна побачити так звані каші легкого приготування, які лише варто залити окропом, зачекати 3-5 хвилин і можна вживати. Однак харчуватися такими кашами не рекомендується, тому що в них міститься багато цукру, консервантів та барвників, а справжніх фруктів чи ягід насправді взагалі нема. Потрібно обирати вівсяні пластівці «Геркулес». В такому продукті зберігаються усі поживні речовини, а саме: амінокислоти, мікро- та мікроелементи, вітаміни К, Е і групи В (В1, В2, В6), магній, цинк, фтор, йод, які є необхідними для нашого організму. Регулярне вживання вівсяних пластівців підвищує імунітет організму, поліпшує стан шкіри, нормалізує діяльність серцево-судинної системи, а також сприяє схудненню, поліпшуючи обмін речовин.
Для приготування каші знадобиться:
- 1 склянка вівсяних пластівців «Геркулес»,
- 2 склянки води або молока,
- 1 яблуко;
- мед – за смаком,
- кориця – за смаком.
Спосіб приготування: пластівці потрібно засипати у киплячу воду або молоко. Під час приготування кашу треба постійно помішувати, варити на маленькому вогні приблизно 5-10 хвилин. Далі потрібно витримати її під кришкою до 5 хвилин. Після цього до готової каші слід додати порізане на шматочки яблуко. За бажанням ще додають корицю або мед.
3. Яблучні оладки
Такі оладки чудово підійдуть на сніданок, додавши Вам сил та енергії.
Для їх приготування потрібно:
- 3 яблука
- одна склянка борошна
- 100 мл кефіру
- 1 яйце
- сода на кінчику ножа
- цукор – за смаком
- цукрова пудра - за смаком
- ванілін - за смаком
Спосіб приготування: за допомогою міксера слід збити кефір, яйця, борошно та цукор. Далі додати ванілін і соду, продовжувати збивати до утворення однорідної маси. Яблука почистити, натерти на дрібній терці, додати до суміші та перемішати. Оладки слід смажити до золотистого кольору, викладаючи на сковорідку столовою ложкою. Готові оладки можна посипати цукровою пудрою.
Сподіваємося, що наші поради стануть Вам у нагоді і Ви додасте різноманітності у щоденне меню, приготувавши смачні страви з яблучок для рідних та друзів. Будьте здоровими!