Гриби ще з давніх часів використовують для приготування різноманітних смачних страв. Однак останнім часом фіксується велика кількість трагічних випадків, які трапляються внаслідок вживання грибів, повідомляє прес-служба Хмельницької міської ради. Тому фахівці радять хмельничанам бути особливо уважними при їх збиранні. Адже гриби можуть призвести до харчового отруєння, а інколи і до фатальних наслідків.
Отруєння організму грибами виникає внаслідок впливу токсинів, алкалоїдів та сполучення важких металів, які в них містяться.
Основні причини отруєнь:
- отруйні гриби;
- умовно їстівні гриби, які неправильно приготовлені;
- старі або зіпсовані їстівні гриби;
- гриби, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:
В людини, яка отруїлася грибами, виникає нудота та блювання. Також спостерігається біль у животі, розлади травлення, відбувається посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, виникають судоми. Крім того, у потерпілого розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. При виникненні цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря. Адже своєчасно надана медична допомога значно підвищує шанси на одужання. Оскільки отруєння грибами важко лікується.
Фахівці наголошують не довіряти таким поширеним і помилковим тлумаченням:
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип`ятіння протягом кількох годин.
- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Перша допомога при отруєнні грибами:
- Насамперед, треба викликати «Швидку допомогу».
- В цей час слід дати потерпілому випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, щоб викликати блювоту.
- Після надання первинної допомоги людині треба дати випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це дозволить відновити водно-сольовий баланс.
- Також варто встановити, хто ще вживав разом із постраждалим гриби та провести профілактику.
Що заборонено робити під час отруєння грибами:
- Не можна вживати будь-які ліки, їжу, спиртні напої, молоко. Це здатне лише пришвидшити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Не можна займатися самолікуванням.
Отже, дотримання таких простих рекомендацій дозволить значно мінімізувати ризик отруєння грибами.
- 2 перегляди