Поживні перші страви здатні наситити організм вітамінами та енергією, а також зігріти в прохолодний день. Однак суп треба правильно приготувати, щоб він був ароматним, смачним та корисним.
Дієтолог Галина Незговорова розповіла про переваги та недоліки вживання перших страв та чи справді їх потрібно їсти щодня, йдеться в програмі «Сніданок з 1+1». Зараз медики запевняють, що супи не обов'язково вживати кожного дня. Крім того, користь першої страви для організму визначається якістю її складових. Перша страва – досить легка та поживна. Це пояснюється тим, що суп поліпшує обмін речовин та позитивно впливає на організм людини.
Овочеві супи низькокалорійні, тому експерти радять включати їх до раціону тим людям, які прагнуть схуднути. Також досить популярними є густі супи-пюре, які відрізняються легкою консистенцією та добре засвоюються організмом.
Недоліки вживання першої страви
- Продукти втрачають свої корисні властивості внаслідок термічної обробки.
- Міцні та наваристі бульйони не рекомендують вживати при запальних процесах.
- М'ясний бульйон може зашкодити організму, якщо тварина харчувалася неякісним кормом. Тому фахівці радять при приготуванні першої страви зливати перший бульйон.
Дієтолог не рекомендує додавати до супу бульйонні кубики. Вони містять велику кількість шкідливих добавок, підсилювачів смаку, барвників та штучних ароматизаторів. Страва, приготовлена з такого кубика, лише зашкодить організму. Краще використовувати натуральні приправи, щоб суп був більш ароматним та смачним. Також треба надавати перевагу свіжим овочам, щоб страва була корисною. Експерт не рекомендує смажити моркву та цибулю для приготування супу, адже це призводить до утворення канцерогенних речовин.
Переваги вживання першої страви
- Суп можна приготувати практично з будь-яких інгредієнтів.
- Перші страви швидко насичують організм та додають бадьорості.
- Супи поповнюють кількість рідини в організмі.
- Супи урізноманітнюють меню, адже існує велика кількість варіантів їх приготування (гороховий, рисовий, курячий, овочевий суп тощо).
Як правильно приготувати смачний та корисний суп
Для того, щоб суп приніс організму користь, його варто готувати на вторинному бульйоні. Для цього треба використовувати якісне м'ясо та свіжі овочі (морква, картопля, болгарський перець, помідори тощо). Їх радять не переварювати, щоб зберегти більше поживних речовин. Зелень бажано додавати наприкінці готування страви.
Зараз великої популярності набуває новий тренд серед прихильників здорового способу життя - дієта супінг. Вона передбачає харчування лише супами. Однак фахівці рекомендують дотримуватися правильного харчування і не виснажувати організм жодними дієтами.
- 25 переглядів